Jdi na obsah Jdi na menu
 


Příčiny a rizika

Nejčastějším spouštěcím faktorem je nespokojenost s vlastním tělem v období dospívání. Počátek těchto stravovacích poruch je často spojován s různými životními stresy, např. vstupem na novou školu, nedostatkem nezávislosti, nebo s obtížným rodinným prostředím. K těmto poruchám jsou, ve srovnání s běžnou populací, často náchylnější sportovkyně, a to zvláště ve sportech, kde nízká hmotnost a málo tuku je považováno za výhodu, např. u gymnastek, baletek a běžkyň na dlouhé trati.

Poruchy v přijímání potraviny jsou především psychologického původu. Postižené osoby zkoušejí různé diety na snížení hmotnosti a bylo prokázáno, že omezování potraviny a vyhledávání různých diet je průvodním jevem této poruchy, avšak nikoliv příčinou.

Lidé trpící PPP často považují nemoc za závažnou a zrádnou právě proto, že postihuje jak tělo tak duši.

Psychické problémy: deprese, výčitky, podrážděnost, nesoustředěnost, závratě, strach z tloustnutí, uzavření do sebe, ztráta zájmu o okolí, únava aj.

Fyzické problémy: řídnutí kostí, zvýšená kazivost zubů, ztráta menstruace a pozdější problémy s plodností, snadný vznik modřin, dehydratace, nízký tlak, selhání srdce aj.