Jdi na obsah Jdi na menu
 


Typy redukčních diet

V zásadě můžeme vymezit tři typy redukčních diet:

·         Prvním typem je PŮST, kdy se bulimička (bulimik) snaží během dne co nejdéle nejíst. Jako vhodný argument slouží práce a nedostatek času. Někteří dokáží držet půst klidně i několik dnů, zpravidla od jednoho záchvatu přejedení ke druhému a jedí podle pravidla: „Všechno nebo nic“.

·         Další metodou je snaha udržet ENERGETICKÝ PŘÍJEM pod určitým limitem (například 1000 kalorií), který může být velmi přesně vymezen kalorickou hodnotou denního jídla nebo striktním jídelním plánem. Každé sousto navíc je potom vnímáno jako přejedení.

·         Třetí metodou je velmi časté VYHÝBÁNÍ SE některým jídlům, která jsou považována za energeticky velmi hodnotná nebo riziková z hlediska přejedení, a některým hlavním denním jídlům (obvykle snídani nebo večeři). Pocit provinění při ochutnání a porušení kategorického zákazu je často spouštěcím mechanismem přejedení.

Velmi záleží na tom, jak se chová okolí nemocných. Jejich problémy vzešly z konkrétních podmínek určitého prostředí, ve kterém je důležité, jak kdo vypadá, kolik váží, jaké diety drží, co jí nebo spíše nejí a o kolik se mu podařilo zhubnout. Proto významnější než varování je přiměřený vzor a podpora vhodného jídelního chování.